Betere onderzoeken bij jonge kinderen dankzij het oogdruppelboekje

Normal 1eea559b7c18653670ee7717782cd70b0c6cd574
van totaal € 10.000 (0%)

“Moet ik vandaag gedruppeld worden?” Dat is de vraag waar veel kinderen mee binnenkomen bij de oogarts of orthoptist. Veel kinderen vinden het oogdruppelen het spannendste onderdeel van het oogheelkundig onderzoek. Het is vaak een angstige ervaring die ze zich zelfs na jaren nog herinneren.

Dit project richt zich op kinderen tussen de 4 en 12 jaar waarbij (regelmatig) oogdruppels worden toegediend. Alles bij elkaar gaat het om duizenden jonge kinderen per jaar, die al ziekenhuis in, ziekenhuis uit zijn geweest. Ze hebben dan vaak al veel nare ervaringen met ‘enge’ en pijnlijke oogheelkundige onderzoeken. En vooral een afkeer van het toedienen van oogdruppels.

Het oogdruppelboekje
Gelukkig is er een praktisch hulpmiddel ontwikkeld om de grootste angst en onzekerheid rondom het druppelen bij (jonge) kinderen weg te nemen: het oogdruppelboekje. Het oogdruppelboekje geeft kinderen meer controle over de situatie. Daardoor verlopen de onderzoeken een stuk fijner én, minstens zo belangrijk, zijn de uitkomsten veel betrouwbaarder!

Minder pijn en betere resultaten
Met gedegen wetenschappelijk onderzoek hoopt het projectteam aan te tonen dat het gebruik van het oogdruppelboekje leidt tot minder angst, stress en pijn bij kinderen tijdens een oogheelkundig onderzoek. We delen de uitkomsten van het onderzoek en het belang van het gebruik van het oogdruppelboekje met professionals binnen en buiten Bartiméus, zodat zij het oogdruppelboekje gaan gebruiken in hun onderzoeken bij jonge kinderen. 

Voor dit project is nog 10.000 euro nodig. Help jij met jouw actie mee om dit bedrag bij elkaar te krijgen?

Aline Soerdjpal

asoerdjpal@steunbartimeus.nl

030-6935047