Raceverslag: Trail des Fantomes 100 kilometer

21-08-2022 | 20:20

English version below*

Ik heb al veel gave avonturen meegemaakt, maar de Marathon des Sables, door de Sahara zie ik op dit moment als het grootste sportieve avontuur van mijn leven. Om meer vertrouwen te krijgen in een goede afloop ren ik naast een heleboel kortere afstanden nu en dan een extremere afstand.

Afgelopen maand was dat de Trail des Fantome, een run over bospaden, door rivieren, berg op en berg af. De totale afstand, 100km! De maximale tijdsduur, 20 uur! De starttijd? Vier uur in de ochtend.

Hoe dat ging? Lees, zie de foto's en beleef! Also, door te klikken op sommige foto's kan je wat filmpjes mee kijken die ik onderweg heb opgenomen.

De start.

Meedoen met de Trail is zeker gaaf, maar ook het overvolle veldje wat lijkt op een mini festivalterrein is de moeite waard. Alleen zijn dit geen festivalgangers maar trailrunners. "And so it begins!" Waar ik deze trailrun vorige maand nog vreesde weet ik inmiddels dat hoe dichter bij de race, ongeacht hoe ik me voel fysiek en mentaal, dat er een soort rust over me neerdaalt en een focus. Die focus heb je nodig om zo'n race te volbrengen.

Aankomst op het 'campingveldje', op landgoed Herou, te België.

Doordat we op een campingveldje staan met veel trailrunners die kortere afstanden lopen (en 's avonds nog een wijntje pakken) slaap ik samen met mijn twee maatjes Mitchell en Robert maar een krappe 3 uur voordat we van start gaan. Gelukkig ben ik als vader met jonge kinderen aardig getraind om te functioneren op weinig slaap.

Van links naar rechts: De start. de zonsopkomst om 06:00. Het bos ontwaakt, rond 07:00 (klik voor video).

De race zelf maakt het helemaal waar. Een soort conga-rij met hoofdlampjes om 04uur in de ochtend vormt zich en we stormen enthousiast maar in stilte met z'n allen door het bos. De maan schijnt fel wat het doodstille bos een enorm mooi licht geeft. Ik ben helemaal gelukkig en met mijn eerste echte 100k trailrum voel ik me helemaal Scott Jurek (een legendarische goede lange afstandsloper). Deze run heb ik ook besloten voor het eerst enorm suikerrijke sportgelletjes die duursporters vaak eten grotendeels in te wisselen voor zelfgemaakte wraps met bonen, een beslissing die volgens mij goed uitpakt, want de hele run gaat erg soepel en ik heb de motor gevuld met brandstof. In mijn voorbereiding naar de Marathon des Sables wil ik op alle vlakken mijn leven gezonder inrichten, daarom gaat ook de voeding op de schop.

De race.

Rivieren oversteken, hellingen van 7 tot 33%, veel kilometers, veel mooie mensen met nog mooiere verhalen spreken, mooie natuur, mikado op je bospad. Één groot buitenspeelfestijn.


Foto: Rivieren doorkruisen geven het een extra avontuurlijk tintje. Man, wat zal ik die rivieren missen in de Sahara. Klik hier voor een avontuurlijk filmpje.

En eigenlijk ging het me makkelijk af. Wellicht dat het hielp dat ik niet de langzaamste van ons 3mans team was, dus om de 1 a 2 km even rust, maar de hele dag was het een mix van 3 'mantra's', allen van ervaren en bekende lange afstandslopers.

1. @richroll noemt het in zijn boek 'Ohana', dat je daar bent in de natuur, één met de omgeving en met de mensen die je tegenkomt, dat je dankbaar mag zijn en genieten dat je dit kunt. (En dat ben ik. 2 jaar geleden lag ik in het ziekenhuis met een verlamd been, en moest ik dit allemaal opnieuw opbouwen.)

2. @davidgoggins noemde het in een podcast gesprek: blijf scherp, blijf je concentreren op je taak. In dit geval, constante snelheid, op tijd eten, drinken. Ga niet je gedachten laten afdwalen, VOORAL niet wanneer het eigenlijk best makkelijk gaat...want dan ga je fouten maken. Verkeerd lopen, of op je plaat.

3. @scottjurek schreef in zijn boek (en dit is heeeel herkenbaar als je net een steile helling beklommen hebt en flink zuurstof loopt aan te zuigen): "Als je neer gaat, sta op en ga wandelen. Kan je wandelen? Probeer dan ook te joggen. En als je even hebt gejogged, ga dan rennen." Kortom, iedere keer opnieuw als je wilt stoppen, of als je een moeilijk stuk van de route langzamer ging...pak het weer op. Niet meteen volle bak, maar rustig, wees een beetje lief voor jezelf, maar ga wel vooruit.

Die drie hoorde ik de hele dag. Gecombineerd met mijn gebruikelijke systeemcheck (wanneer heb ik voor het gedronken? En voor het laatst geplast? Wanneer voor het laatst gegeten? Wat is het volgende checkpoint? Ga ik nog op een constant tempo? Enz.) vlogen de 16uur en 16 minuten voorbij.

Van links naar rechts: Het parcours is regelmatig klauteren op rotsen (klik op de foto voor een video). Maar ik ben dankbaar en geniet, altijd (klik op de foto voor een video)! De medaille!

Meer race, de finish en mijn missie. 😎

Het allerleukste was dat we aan het eind, in de laatste paar km's nog even van de raceorganisatie een "best of de trail des fantomes 2022 100km" kregen voorgeschoteld. Met touwen (dat is vooral grappig), naar klauteren (dat is gewoon dikke JEEJ!), naar 33% hellingen (daar gaat je voorgenomen finishtijd, tel er nog maar 20 minuten bij op) tot finishen in een ambiance van allemaal trailgekkies en ACDC als finishmuziek. Het ging oprecht 'smooth' dus na de race heb ik tot middernacht de laatste 1.5 km tig keer op en neer gelopen op mijn sandalen om de laatste renners binnen te halen. Ohana? Een aantal hadden volgens mij niet eens door dat ik ze aanmoedigde, zo van de kaart waren ze, maar het gevoel dat je dit allemaal samen doet is verfrissend. Competitief zijn heb ik niet nodig. Natuur en gelijkgestemde mensen, daar word je een blij mens van! 💚

En vergeet niet, ik ben hier goed in, ik vind dit leuk, maar het is ook een manier voor mij om een beter mens te zijn, voor mijzelf, maar ook voor mijn blinde dochtertje. Want mooie succesverhalen of niet...regelmatig komt er echt wel verdriet naar boven van alle uitdagingen die zij tegen komt. Daarom is momenteel misschien wel de belangrijkste reden voor mij om dit alles te doen: voor vroege diagnoses bij peuters en babies met vermoedelijke visuele beperkingen. Uit eigen ervaring weet ik dat hoe je eerder je als ouder duidelijkheid hebt, hoe eerder je het verdriet kan verwerken en de het accepteren kan beginnen. En hoe eerder je er weer volledig voor je kindje kan zijn. Dank je wel en veel liefs! ❤️

#ultrarunner #trailrunner #traildesfantomes #marathondessables2024 #marathondessables #bartimeusfonds #deboomstamman #plantpower #veganrunner #ultrarunning #ardennes #mds #charity #goeddoel @365sportsinternational @bartimeus_fonds #wedothistogether💯

English version*

Will follow soon.